Tukao suprugu dok nije umrla, a sada očekuje manju kaznu

Mitrović je na jučerašnjem suđenju ponovo priznao da je ubio Vesnu, rekao je da je to učinio u vrijeme, na mjestu i na način kako je to opisano u optužnici, ali je ponovio da ne priznaje da je bio uračunljiv.

Novo suđenje Jovici Mitroviću (55), optuženom za ubistvo svoje nevjenčane supruge Vesne Stojkov (49), koje se dogodilo u novembru 2016. godine, počelo je jučer pred novosadskim Višim sudom pošto je Apelacioni sud u martu oborio presudu i slučaj vratio na početak.

Mitrović, koji je bio osuđen na 12 godine robije, tri godine manje nego što je maksimalna kazna propisana za ubistvo koje nije kvalificirano kao teško, mogao da bi da dobije još manju kaznu u novom postupku ukoliko se utvrdi da je ubistvo počinjeno namah. Za to djelo predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora.

– Nužno je ponovo ispitati neke od svjedoka da bi se utvrdilo da li je to ubistvo namah – rekao je Mitrovićev branilac, i dodaje da su upravo iskazi dvoje svjedoka ključni da bi se utvrdile sve okolnosti i ono što je naložio Apelacioni sud.

Sud je prihvatio da se ponovo ispitaju svjedoci koji bi mogli objasniti odnos Jovice i Vesne pošto u prvoj presudi, zbog čega je i naloženo novo suđenje, sud nije uzeo u obzir dešavanja tokom cijelog dana kojem je prethodilo ubistvo, već samo kobne večeri kada se par vratio sa proslave.

Tužilaštvo se usprotivilo ponovnom ispitivanju svjedoka koji su već govorili tokom prethodnog suđenja pošto je jedan svjedok i bio predložen od strane tužilaštva, a drugi uopće nije bio prisutan ni na zabavi, gdje je sukob supružnika počeo, ali ni u kući u kojoj se ubistvo dogodilo.

Mitrović je na jučerašnjem suđenju ponovo priznao da je ubio Vesnu, rekao je da je to učinio u vrijeme, na mjestu i na način kako je to opisano u optužnici, ali je ponovio da ne priznaje da je bio uračunljiv.

Tokom suđenja ponovo će biti ispitani i vještaci, a kako je rekla odbrana, oni nemaju problema sa nalazima vještačenja. Vještaci su utvrdili da je Jovica bio u stanju teškog pijanstva.

Prema optužnici, Jovica je Vesnu ubio sa 16 udaraca rukama i nogama u glavu i tijelo, a brutalnom zločinu prethodila je svađa supružnika. Svjedoci, a i sam Mitrović, ispričali su tokom suđenja da su on i Vesna kobnog dana bili u Titelu na proslavi krštenja, gdje su oboje pili, a Jovica je govorio kako se Vesna na zabavi ponašala nepristojno. Veći sukob počeo je kada su stigli kući, a Jovica je navodno u stanju razdraženosti ubio Vesnu. Tokom prvog suđenja detaljno je opisao čitav dan, ali ne i trenutke brutalnog prebijanja supruge nasmrt.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...