Federalni premijer Fadil Novalić i ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, obojica kadrovi SDA, odbili su ponudu renomirane turske kompanije BiOil, koja je nudila više od 30 miliona KM za investicije u velikokladuški Agrokomerc, kao i otvaranje najmanje 1.000 direktnih radnih mjesta, piše novinska agencija Patria.

Umjesto BiOilu, a iza čije ponude je stala Ziraat banka, Novalić je prehrambenu industriju Agrokomerca prodao Razvojnoj banci FBiH za svega 2,2 miliona KM. Na čelu Razvojne banke također je SDA-ov kadar, kontroverzni Salko Selman.

Novinska agencija Patria u posjedu je dokumentacije koja otkriva da je uspješna turska kompanija BiOil, koja ima sestrinsku firmu u Doboju, BiOil d.o.o. Doboj, u novembru 2015. godine uputila dopis premijeru Novaliću i ministru Dediću, u kojem nude milionske investicije u Agrokomerc, kao i otvaranje najmanje 1.000 direktnih radnih mjesta. Novalić je takav prijedlog odbio bez valjanog obrazloženja.

agrokomerc glavna

– Investirali bi u proizvodne pogone i infrastrukturu Agrokomerca minimalno 30 miliona KM, otvorili bi najmanje 1.000 direktnih radnih mjesta, i to u oblasti prehrambene industrije. U naredne tri godine angažirali bi oko 5.000 indirektnih uposlenika. Oživjeli bi kooperantsku proizvodnju iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje – naveli su u pismu iz BiOila, upućenom premijeru Novaliću i ministru Dediću, a koje potpisuje direktor preduzeća, ugledni turski biznismen Ismet Ozturkmen.

– U Agrokomercu bi otvorili nove proizvodne linije. Jačali bi konkurentnost Agrokomerca ne samo na domaćem, nego i na inostranom tržištu na kojem smo prisutni kroz osnovni biznis kojim se bavimo, a to je proizvodnja i prodaja jestivog ulja. Cijeli proizvodni asortiman iz Agrokomerca će imati izlaz na inostrano tržište uključujući Tursku, zemlje okruženja, zemlje EU i Bliskog istoka – napisao je dalje Ozturkmen.

Da se radilo o izuzetno ozbiljnoj ponudi govori i pismo namjere Ziraat bank, koja je potvrdila da je spremna podržati investiranje BiOila u Veliku Kladušu.

– Imajući u vidu ekonomsku vrijednost projekta, pozitivni utjecaj na ekonomiju Bosne i Hercegovine…, izražavamo spremnost naše banke da finansijski pratimo BiOil d.o.o.  Doboj u projektu kupovine i daljnjih investiranja u društvo Agrokomerc d.d. Velika Kladuša – navodi se u pismu podrške Ziraat bank, u čijeme posjedu je Patria.

Novalić i Dedić nisu pristali na ponudu turske kompanije. Umjesto toga, Novalić, Dedić te Novalićev savjetnik Suvad Osmanagić višemilionsku imovinu Agrokomerca su prvo obezvrijedili, a onda je prodali Razvojnoj banci.

Imovinu Agrokomerca vrijednu oko 25 miliona KM spustili su na svega 2,2 miliona KM, a onda je za taj minimalan iznos prodali Razvojnoj banci. Pitanje je kome će Razvojna banka sada prodati imovinu Agrokomerca. Kao jedan od najizglednijih kupaca spominje se hrvatsko Zvečevo, zbog kojeg je i osmišljena ova kriminalna prodaja. Ova kompanija je i ranije pokušala ući u Veliku Kladušu.

Da imovinu  Agrokomerca sa oko 25 miliona KM obezvrijede na samo 2,2 miliona KM Novaliću, Dediću i Osmanagiću pomogla su dva sarajevska biznismena: Nihad Imamović i Mustafa Gadžo, preko svojih kompanija „Ein Natural“ i „Silsila“. Na usmenoj prodaji dijela imovine Agrokomerca održanoj pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši krajem februara ove godine kao najbolji ponuđač pojavio se Imamović sa 12 miliona KM, drugi je bio Gadžo sa 5,5 miliona KM, dok je Razvojna banka FBiH bila treća sa 2,2 miliona KM.

No, ponude Imamovića i Gadže bile su samo dio dobro osmišljenog plana obezvrijeđivanja Agrokomercove imovine. I Imamović i Gadžo od početka su znali da neće kupiti imovinu Agrokomerca. Imamovićeva firma već nekoliko godina posluje u minusu. Jasno je od početka bilo da nije u stanju platiti 12 miliona KM, koliko je ponuđeno za Agrokomerc.

Imamović je od Agrokomerca iznenada odustao, kazavši da su mu upućene prijetnje zbog kupovine Agrokomerca. MUP KS istražuje telefonske prijetnje, ali do danas nema nikakvih informacija o tome. Nakon toga, odustao je i Gadžo bez ikakvog pojašnjenja.

Erdoganova molba

Za aferu sa Agrokomercom od samog početka znao je najviši politički vrh Stranke demokratske akcije.

Prošle godine, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i federalnog premijera Fadila Novalića, prvo su zamolili iz Ambasade Turske u BiH, a potom je to učinio i predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan, da ne prave smetnje turskim investitorima u BiH.

Također, rečeno im je da je vlasnik BiOila Ismet Ozturkmen dostavio ponudu za Agrokomerc. Šta je Izetbegovića ponukalo da doslovno prevari Erdogana, te da pusti Novaliću da provede pljačkaški plan prodaje velikokladuške kompanije, još uvijek je nepoznato, kao i to da li je bilo reakcija sa turske strane. Inače, uobičajena je stvar da se predsjednici država dogovaraju oko jačanja međusobne ekonomske saradnje, te olakšavanja privrednicima svojih zemalja da investiraju.

Dedić i Krajina

Ministar Šemsudin Dedić, koji je aktivni učesnik plana pljačke nekadašnjeg velikokladuškog privrednog giganta dolazi iz Krajine. Kako će Dedić, kada se realizira do kraja prodaja u bescjenje Agrokomerca, koji je inače i predsjednik KO SDA USK otići u svoju Krajinu i pojasniti građanima, posebno u Velikoj Kladuši, zašto je dozvolio pljačkanje kompanije.

(Patria uskoro objavljuje nagrade koje su Imamović i Gadžo dobili zbog učešća u planu prodaje Agrokomercove imovine Razvojnoj banci FBiH).

/nap.ba