Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković posjetila je danas Bosanski Novi gdje je s lokalnim zvaničnicima i stanovnicima razgovarala o potencijalnom problemu odlaganja radioaktivnog otpada s druge strane rijeke Une – u Hrvatskoj.

Turković je kazala da je vrijeme da se problem Trgovske gore rješava s prijateljima naše države van BiH.

“Treba se osloniti na naše prijatelje van zemlje, na naše kontakte i na pravne norme koje postoje i pronaći pravi način. Ovdje možemo sve dogovarati, bit će komisije i komisijice, bilo ih je i do sada. Iako ih je bilo raznih komisija posljednjih 15 godina, one nisu napravile ništa, pravni timovi su nešto radili, ali jednostavno to nije način na koji se može dobaciti. Pare će se potrošiti, a ništa se neće napraviti”, istakla je.

Zatim je kazala da je na Generalnoj skupštini agencije za atomsku energiju sa sjedištem u Beču nedavno govorila o ovom velikom problemu za BiH i stotine hiljada građana na sjeveru naše zemlje.

“Agencija za atomsku energiju ima 3.500 stručnjaka i ja sam se na godišnjoj skupštini obratila i zamolila da nam pomognu u ovom za nas gorućem problemu. Rekla sam da su ljudi ugroženi, da je ugrožena ljepotica Una i da smatramo da su ugroženi naši životi. Potrebno je naći drugi lokalitet za odlaganje tog otpada, koji postoji”, dodala je.

Istakla je da je rijeka Una dio svih nas i da je zločin zagaditi je.

“Zagaditi rijeku Unu u takvim razmjerama, da se više ne može očistiti, da postane opasnost, bio bi ponovo zločin. Imate ljude koji, jer je atraktivno, nabace tu temu u javnosti, jer će im donijeti glasove i promociju. Meni ne treba ni promocija ni glasovi, ja sam na kraju karijere. Ako mogu nešto napraviti za državu i sve ljude, onda ću vrlo rado napraviti”, dodala je.

Šefica bh. diplomatije će tokom dana posjetiti i Bihać.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.