Turska mora nastaviti proizvoditi tokom pandemije koronavirusa kako bi održala izvoz i opskrbu ključnim potrepštinama, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Tajip Erdoan dok je broj slučajeva u njegovoj državi prešao 10.000.

Ankara je uvela stroge mjere ograničavanja društvenih kontakata kako bi spriječila širenje virusa. Prvi slučaj u Turskoj zabilježen je prije tri sedmice, a vlada do danas nije građanima naredila da ostanu kod kuće.

Broj potvrđenih slučajeva u ponedjeljak je narastao na 10.827. Preminulo je 168 ljudi.

Erdoan je nakon sjednice vlade poručio kako Turska mora nastaviti proizvoditi, pa je stanovnike pozvao da svojevoljno odu u karantenu.

-Sada je najosjetljivije pitanje nastavka proizvodnje kako bi se održala opskrba ključnih dobara i izvoz-, istaknuo je turski čelnik.

-Turska je država koja mora nastaviti proizvodnju, da se kotači vrte pod svim uvjetima i okolnostima“, istaknuo je. Erdoan je pokrenuo kampanju za prikupljanje donacija građana za one potrebite, tvrdeći da je sam donirao sedam mjesečnih plaća za tu inicijativu koja je prema njegovim riječima već prikupila 11 miliona dolara. Ankara je zaustavila sve međunarodne letove, ograničila je putovanje unutar države, zatvorila škole i ugostiteljske objekte, zaustavila molitve i sportska događanja.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Turska mora nastaviti proizvoditi usprkos koronavirusu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.