Turska opozicija: Ponavljanje izbora u Istanbulu je čista diktatura

Vrhovni izborni odbor odobrio žalbu vladajuće partije

Autor: Srna

Najveća opoziciona stranka u Turskoj Republikanska narodna partija saopćila je da odluka o ponovnom održavanju izbora u Istanbulu ukazuje na “čistu diktaturu”.

Vrhovni izborni odbor Turske nešto ranije je odlučio da ponovo budu održani lokalni izbori u Istanbulu, nakon što se vladajuća stranka Pravde i razvoja (AKP) predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) žalila na navodne “brojne nepravilnosti”.

– Ilegalna je svaka pobjeda protiv vladajuće partije Pravde i razvoja. Ovaj sistem koji nadvladava volju naroda i zanemaruje zakon nije demokratski niti legitiman. Ovo je čista diktatura – naveo je u poruci na Twitteru zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije Onursal Adiguzel.

Turski mediji navode da je vrhovni izborni odbor odobrio žalbu vladajuće partije i poništio rezultate izbora održanih 31. marta u Istanbulu.

Zvaničnik vladajuće partije Recep Ozel izjavio je da će izbori u Istanbulu biti ponovo održani 23. juna.

Vladajuća stranka je na lokalnim izborima izgubila kontrolu nad Istanbulom i glavnim gradom Ankarom. Podsjećamo da je kandidat turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu proglašen sredinom aprila za gradonačelnika Istanbula nakon što je zvanično okončano prebrojavanje glasova.

(Autor: Avaz)