Načelnik generalštaba Turske Jasar Guler (Yasar) i njegov američki kolega Žozef Danford (Joseph Dunford) održali su danas bilateralni sastanak na marginama NATO konferencije u Sloveniji.  

Razgovarali su o sigurnoj zoni u Siriji duž granice Turske, saopćilo je danas Ministarstvo odbrane Turske.
 

U glavnom gradu Slovenije se održava dvodnevna konferencija Vojnog odbora NATO-a do 15. septembra. 

Turski vojni šef podijelio je očekivanja Turske o sigurnoj zoni istočno od Eufrata u Siriji, nedavnoj vrućoj temi između Sjedinjenih Američkih Država i Turske.  

Ankara pridaje značaj sigurnoj zoni u pogledu svoje borbe protiv terorističkih grupa YPG i PKK.
 

Dana 7. avgusta, turski i američki vojni dužnosnici složili su se uspostaviti sigurnu zonu na sjeveru Sirije i razviti mirovni koridor kako bi se olakšalo kretanje raseljenih Sirijaca koji se žele vratiti kući. Također su se složili osnovati centar za zajedničke operacije.
 

Sporazumom je također predviđeno postavljanje potrebnih sigurnosnih mjera za rješavanje sigurnosnih pitanja Turske, uključujući čišćenje zone od terorističkih grupa YPG i PKK, s kojima su SAD nekad bile udružene, uprkos protivljenju Turske.
 

U svojoj više od 30-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koju su Turska, SAD i Evropska unija navele kao terorističku organizaciju, odgovorna je za smrt skoro 40 000 ljudi, uključujući žene i djecu. YPG je sirijski ogranak ove grupe.
 

Guler i Danford razgovarali su i o nekim pitanjima sigurnosti NATO-a.
 Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba