U zajedničkoj deklaraciji turski parlament je osudio antiislamske stavove predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

”Predstavnici političkih partija Velike narodne skupštine Republike Turske oštro osuđuju provokativne, bez poštovanja i opasne riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona upućene islamu, dragom poslaniku Muhammedu i muslimanima“, navodi se u deklaraciji usvojenoj u utorak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozvali su i svjetske lidere, političare, filozofe, umjetnike i društvo da usvoje stavove koji se baziraju na razumu i miru, a protiv ovog ružnog stava.

Macron je izazvao reakcije širom islamskog svijeta optužujući muslimane u Francuskoj za separatizam, a islam opisao kao ”religiju u krizi“.

Nakon toga je došlo do ubistva francuskog prosvjetnog radnika koji je prikazao karikaturu poslanika Muhammeda tokom nastave. Macron mu je odao počast dodavši kako ”Francuska neće odustati od svojih crteža“.

Nekoliko arapskih zemalja, Turska, Iran i Pakistan osudili su Macronov stav protiv muslimana i islama, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je francuskom lideru potreban ”mentalni tretman“.

Na mnogim tržištima poslan je poziv na bojkot francuskih proizvoda, a Erdogan je Turke pozvao da ne pomažu francuskim brendovima niti da ih kupuju.

Izvor: Vijesti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.