Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je u petak na dobrovoljnu karantenu, odnosno ostanak građana kod kuće i izlazak samo u trgovinu i u hitnim slučajevima kako bi se suzbio porast broja slučajeva koronavirusa, koji su skočili za trećinu u jednom danu na 5.698 zaraženih i 92 mrtvih.

– Ako ne želimo da te mjere odu u drugu fazu, moramo se pridržavati pravila dobrovoljne karantene. Što znači dobrovoljna karantena? To znači ne izlazite iz svoje kuće – rekao je Erdogan.

Stopa zaraženih u Turskoj nadmašila je većinu drugih zemalja u zadnje dvije sedmice s još 2.069 slučajeva u zadnja 24 sata, rekao je ranije ministar zdravstva pozvavši na šire mjere za suzbijanje epidemije.

Mjere opreza

Erdogan je, također, objavio ukidanje svih međunarodnih letova i rekao je da će biti uspostavljena vijeća za pandemiju u 30 najvećih turskih gradova kako bi se poduzele dodatne mjere opreza ako bude potrebno.

– Vodeći računa o socijalnom distanciranju kod kuće i na poslu, ne koristeći javni prijevoz ako nije potrebno, ne napuštajući kuću osim za kupovinu osnovnih potrepština, brinući o našoj čistoći, moramo povećati učinkovitost tih mjera – dodao je Erdogan.

Neće otkriti lokacije slučajeva zaraze

Turska vlada kaže da neće otkriti lokacije slučajeva zaraze kako bi izbjegla rizik od povećanog prijenosa virusa zbog bijega ljudi iz tih područja na ona na kojima nema ili ima vrlo malo zaraženih. Turska je, također, ograničila međugradski autobusni prijevoz i zabranila šetnje te ribolov na plažama, a, također, trčanje u šumama i parkovima tokom vikenda.

– Jedan grad i četiri sela u turskoj crnomorskoj pokrajini Rizeu su pod karantenom zbog epidemije koronavir usa i to je prvi slučaj zatvaranja u zemlji – izjavio je lokalni gradonačelnik.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao građane na dobrovoljnu samoizolaciju / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.