EDYTA Mordel 33-godišnja je majka dječaka s Downovim sindromom koja je odlučila tužiti bolnicu u Engleskoj jer joj se sin rodio s tim genetskim poremećajem.

Naime, kako Edyta tvrdi, ona je tijekom trudnoće zatražila testiranje na Downov sindrom, no u bolnici joj taj test nikada nisu napravili pa sada traži odštetu od milijun i šesto tisuća kuna.

Iako je sada u potpunosti posvećena svom četverogodišnjem sinu Aleksanderu, Visokom sudu u Londonu je rekla kako bi bila prekinula trudnoću da je znala da će se dijete roditi s Downovim sindromom.

“Pobacila bih da sam znala da mi dijete ima Downov sindrom. Još sam pri prvom pregledu rekla babici da želim testiranje na Downov sindrom. Na pregledu u 12. tjednu trudnoće vjerovala sam da je test učinjen i da su svi nalazi uredni. No ispostavilo se da test nisu ni napravili, a djelatnik bolnice koji me tada pregledavao, napisao je da sam test odbila”, izjavila je.

Odvjetnici Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije tvrde da je majka odbila testiranje zbog čega je gorko požalila nakon što se dječak rodio.

“Gospođa Mordel je bila mlada majka s relativno niskim rizikom da rodi bebu s Downovim sindromom zbog čega je odbila testiranje”, izjavili su odvjetnici, što je ona, naravno, opovrgnula.

“Htjela sam učiniti taj test i sigurno se nisam predomislila kako tvrde. Bila sam uvjerena da je sve u redu i da su mi svi testovi napravljeni. Da sam znala da nosim bebu s Downom, sigurno bih pobacila”, rekla je.

Edyta je rodila carskim rezom u siječnju 2015. godine i kada je doznala da je bebi dijagnosticiran Downov sindrom, bila je užasno uznemirena i ljutita, što je zabilježeno i u bolničkim bilješkama.

Ishod nije poznat jer je saslušanje još u tijeku.

(index.hr)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.