Terete se za pranje para i sticanje protupravne imovinske koristi zbog nabavke 100 respiratora iz Kine
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u aferi “Respiratori”, saznaje “Avaz”

Optuženi su Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić! U ovom predmetu bio je osumnjičen i Aleksandar Zorlak, direktor Agencije za lijekove BiH, ali on nije u optužnici. No u optužnici se našla Jelka Milićević. Optužena je i firma

Ova trojka tereti se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, sticanje protupravne imovinske koristi, krivotvorenje isprava, primanje dara, a zbog nabavke 100 respiratora iz Kine.

Optužnica je poslana Sudu BiH na potvrđivanje, a do jučer osumnjičeni, sada optuženi, prethodnih dana dali su završne iskaze u Tužilaštvu.

Ova afera već sedam mjeseci potresa Federaciju zbog nabavke uređaja vrijednih 10,5 miliona KM za koje je utvrđeno da su beskorisni i precijenjeni. Još nikada nisu ni podjeljeni svim medicinskim ustanovama jer nije utvrđeno da li su ispravni.

Nikada još nije okončana ni njihova verifikacija. U ovoj aferi saslušano je na desetine svjedoka, od Jelke Miličević, Hasana Ganibegovića, Edite Kalajdžić, Asima Sarajlića, Sebije Izetbegović, Nasera Orića, Ane Bavrke…

Izvor: Cazin.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.