Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog ratnih zločina nad Bošnjacima

Vijesti.ba

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Ranka Babića rođenog 1952. godine u Prijedoru, Bratislava Bilbije rođenog 1963. godine u Prijedoru i Đure Adamovića rođenog 1951. godine u Prijedoru.
Optuženi se terete, da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi u mjesecu kolovozu 1992. godine, došli u mjesto Ljeskare, zaseok Bukvik, gdje su se nalazili civili bošnjačke nacionalnosti, te su odvojili više muškaraca, među kojima i malodobne osobe.

Nakon toga sudjelovali su u mučenju, zlostavljanju i ubojstvima civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvije žrtve ubijene u navedenom mjestu, a trojica civila odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Optuženi Babić, kao oficir i najstariji po činu, tereti se da je sudjelovao u počinjenju zločina, te da nije poduzeo mjere, kako bi spriječio zločin i kaznio počinitelje.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...