U Tužilaštvu BiH danas je održan sastanak oca i sestre stradalog mladića Dženana Memića, njihovog advokata Ifeta Ferageta i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tužilačkog tima koji rade na slučaju ”Dženan Memić”.

Nakon sastanka koji je trajao sat i po, Muriz Memić je potvrdio da je otvorena istraga za organizirani kriminal u predmetu Dženan Memić.

– Tri i po godine što govorim danas se obistinilo. Nisam budala, nije Ifet budala i istinu govorimo od početka. Možda od danas počinje funkcionirati pravna država. Glavna tužiteljica je pokazala da je hrabra. Veliku zahvalnost dugujem istražitelju Nerminu Halilagiću i tužiocu Ćazimu Hasanspahiću i drugim tužiocima. Trajat će ovo dugo, ali je krenulo – kazao je Memić, dodavši da ne može govoriti o detaljima iz istrage, prenosi NAP.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da dokazi govore svojim vlastitim jezikom.

– Od početka je jasno da je Dženan ubijen. Onaj ko je istraživao saobraćajnu nesreću svjesno i namjerno je zataškavao ubistvo. Drago mi je da je konačno otvorena istraga zbog organiziranog kriminala u vezi sa slučajem ”Dženan Memić”. Tema sastanka su bili i Dženan Memić i David Dragičević. Složili smo Gordana Tadić i ja da Okružno javno tužilaštvo Banja Luka predmet Davida Dragičevića dostavi na pregled Tužilaštvu BiH, koje je stvarno nadležno da postupa u predmetima organiziranog kriminala – kazao je Feraget.

On je potvrdio da će istraga trajati i da će obuhvatiti veći broj osoba. O imenima nije mogao govoriti.

– Mi nikad nećemo biti pobjednici. Dženana nema, Davida nema. Ovo nije posao advokata, već tužioca. Meni ne treba ni slava, a ni mediji, ali, ako sam malo olakšao porodici, onda mi je to neka satisfakcija. Mi smo poraženi jer u ovoj državi nema vladavine prava, ali ovo je tračak nade. Međunarodna zajednica je iza nas – kazao je Feraget.

On je dodao i da će ova istraga imati određene reperkusije na predmet protiv Ljube i Bekrije Seferovića koji se u ponovljenom postupku vodi na Kantonalnom sudu u Sarajevu za izazivanje saobraćajne nesreće.

Porodica Memić u oktobru 2018. godine Državnom tužilaštvu je podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba s tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić na čelu koju optužuju za podizanje lažne optužnice za saobraćajnu nesreću i zataškavanje ubistva Dženana Memića.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba