Tužilaštvo BiH zatražilo je danas od Suda BiH produženje pritvora naredna dva mjeseca za Jasmina Keserovića, jednog od sedmorice deportiranih ISIL-ova koji su iz Sirije deportirani 19. decembra prošle godine avionom u Bosnu i Hercegovinu.

Produženje pritvora je zatraženo zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja djela i jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od deset ili više godina.

Tužilaštvo BiH je najavilo da je istraga proširena i u prijedlogu su priloženi dokazi koji se odnose na više osoba koje su boravile u Siriji i tamo viđale osumnjičenog  Keserovića.

Dostavljen je i videozapis na kojem Keserović poziva muslimane širom Evrope i svijeta riječima: ”Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv (…) ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika” – naveli su iz Tužilaštva.

Naglašeno je da je među dokazima i izjava njegovog oca Dževada Keserovića, koji ga je pozivao da se vrati, ali on to odbija. Odbrana je zatražila da mu se odredi kućni pritvor.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora za ISIL-ovca Keserovića / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.