Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je danas u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) izvelo akciju kodnog naziva „Pero“ u kojoj je slobode lišeno 20 lica. Jučerašnja akcija je rezultat petomjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv 58 fizičkih i pravnih lica zbog Organiziranog kri***nala u vezi sa Zl****otrebom položaja ili ovlaštenja, Primanjem dara ili drugih oblika koristi, Krivotvorenjem isprave, Pranjem novca i Utajom poreza.

Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih 5 mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 lažnih diploma.

Također se sumnja da su osumnjičena lica utajila porez u iznosu od preko 200 hiljada konvertabilnih maraka, na koji način su oš*etili Budžet Federacije BiH. Nadalje, sumnja se da su 3 osumnjičena lica iskoristila nel**alno stečeni novac za kupovinu nekretnina, na koji način su ga legalizirali.

Pretresi su izvršeni na više lokacija u Cazinu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Visokom, nakon čega je na računima osumnjičenih blokirano preko 1 milion konvertabilnih maraka koje se dovode u vezu s Pranjem novca.

Postupajućem tuži**čkom timu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona će u toku današnjeg dana biti predano 11 lica. Nakon što budu ispitani, biti će odlučeno o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pri*vora Kantonalnom su*du u Bihaću. Preostalih 9 lica koja su u jučerašnjoj akciji lišena slobode su u cijelosti sarađivala s Kantonalnim tuži**štvom Unsko-sanskog kantona i u ovoj fazi istrage priznali izvršenje djela koja im se stavljaju na teret, te su ista nakon jučerašnjeg zadržavanja i ispitivanja, danas puštena na slobodu, obzirom da u ovom trenutku ne postoje zakonski razlozi za određivanje mjere pri*vora prema njima.