Suad Jukanović (41) iz Tuzle u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo lažno prijavljivanje, za koje ga tereti Tužilaštvo BiH, zbog čega mu je izrečena uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora, koja neće biti izvršena ako ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine.

On se tereti da je 22. decembra 2016. godine protiv svog rođaka, putem društvene mreže, uputio lažnu prijavu zbog navodne povezanosti s planiranim terorističkim aktivnostima. 

Poruku je poslao na korisnički nalog jednog diplomatskog predstavništva u BiH sa sjedištem u Sarajevu, što je kod uposlenika izazvalo uznemirenje. Provjerama koje su provele agencije za provođenje zakona, utvrđeno je da izneseni navodi nisu istiniti i da je navedena osoba lažno prijavljena. 

U skladu sa sporazumnim priznanjem za optuženog je predložena uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH. Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen te je optuženom izrečena kazna, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Tuzlak lažno prijavio rođaka za terorizam / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.