Tužna slika migrantske krize: Umjesto da su u vrtiću i školi, oni su na livadama

E. Hasanagić / biscani.net

Fokus javnosti u Unsko-sanskom kantonu ovih dana je na migrantskoj krizi koja je zahvatila grad Bihać, ali i Veliku Kladušu. Međutim, Bišćani su stvar uzeli u svoje ruke, i samoorganizovano odlučili zaštiti svoj grad od ‘invazije’ ilegalnih migranata koji su “zatočeni” u Bosni i Hercegovini, jer ne žele i ne mogu nazad, a granice Zapada su im zatvorene.

Međutim, u posljednje vrijeme, migrantska kriza je počela uzimati maha. Iz Sarajeva migranti se upućuju za Krajinu, tačnije Bihać, a ovdje se prave improvizirani migrantski kampovi, čiji uslovi nisu dostojni života jednog čovjeka. Međutim, cijela država se na to oglušila, a vlasti prebacuju kriviu jedni na druge, dok najveću cijenu plaćaju građani Bihaća.

Do sad je evidentirano nekoliko krivičnih djela – provale, krađe, nasilničko ponašanje, prijetnje hladnim oružjem, pokušaji ubistva, itd., što je dovelo do povećanja straha kod građana.

Migrantske porodice, barem onoliko koliko je moglo, smještene su u hotel Sedra u blizini Cazina. Tu su proveli vrijeme od mjeseca jula, a danas su, oko osamdeset njih krenuli put Bihaća kako bi se, prema nekim informacijama, priključili migrantima u Đačkom domu, te krenuli prema granici Izačić, kako bi istu blokirali, u znak protesta, jer im je granica Zapada zatvorena.

Međutim, prema posljednjim informacijama koje ima portal Biscani.net, migranti su se nalazili ispred hala nekadašnje tvornice Bira u Bihaću, koja je zamišljena kao novi migrantski centar.

Tužna slika cijele ove migrantske krize jesu djeca, koja sigurno i ne znaju u kakvoj su situaciju, ni zašto moraju lutati, smrzavati se, spavati pod vedrim nebom, dok njihovi vršnjaci na Zapadu se nalaze u vrtićima i školma, u toplim domovima i sl…

Kakva je njihova sudbina, vrijeme će pokazati.

Također, vrijeme će pokazati i ishode protesta koje organizuu Bišćani, evo već treći dan, a večerašnji su zakazani u 18 sati na Gradskom trgu u Bihaću.959

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...