Proteklog vikenda u Birminghamu je, nakon duže bolesti, umrla Sarajka hadži Ramiza Durić, rođena Kulo, tako je mala bh. zajednica u ovom gradu ostale bez osobe koja je za svakoga imala samo lijepu riječ.

Kako piše BHDINFODESK, i pored svega što je pretrpjela tokom agresije na Bosnu i Hercegovnu, krasile izuzetne ljudske osobine.

Preživjela je mnogo toga, u stravičnom četničkom zločinu u “Kasindolskoj ulici” 1992. godine u Sarajevu kada je stradalo 38 Bošnjaka, rahmetli Ramiza je izgubila muža, dva sina, dva brata, bratiće, ukupno deset članova najuže porodice. Uglavnom sve ubijene je poznavala, sa njihovim familijama preživljavala agoniju dok ih nisu pronašli i dostajanstveno sahranili na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu 2007. godine.

Da nesreća bude veća 1994. godine, zajedno sa kćerkom Senidom od minobacačke granate ispaljene sa četničkih položaja sa područja Mrkovića ranjena je na pijaci Markale. Nakon toga s poznatim medicinskim konvojem (zračnim mostom) evakuisane su na liječenje prvo u Njemačku a potom u Englesku.

U tamošnjoj bh. komuni, zasigurno će ostati u sjećanju kao osoba koja je dala svoj veliki doprinos u stvaranju zajednice, kao i insan koji se odazvao na svaku humanitarnu ili bilo koju drugu akciju.

Svoj smiraj hadžinica Ramiza Durić naći će u Sarajevu pored svojih najmilijih. Datum dženaze, simbola bošnjačke majke, bola i tuge, bit će naknadno objavljen.

Izvor: Radio Sarajevo

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.