Prema informacijama Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske, navodi se da u 18 općina manjeg bh. entiteta ima više penzionera nego radnika. To su siromašne općine, među kojima je većina formirana tokom i nakon rata.

To su: Bratunac, Bileća, Bosanski Novi, Čajniče, Novo Goražde, Lopare, Ljubinje, Nevesinje, Vukosavlje, Rudo, Skender-Vakuf, Šekovići, Trnovo, Vlasenica, Berkovići, Petrovo, Oštra Luka i Ribnik.

Općina Srebrenica je rekorder po malom broju penzionera i dosta uposlenih, gdje na 606 penzionera dolaze 2.293 radnika. Slijede Kotor-Varoš 2.225 penzionera, 5.518 radnika, Ugljevik 1.650 penzionera, 4.089 radnika, Donji Žabar 219 penzionera, 534 uposlenih. 

Zanimljivo je da je u Srebrenici sve manje ljudi i da se broj stanovnika u gradskom dijelu kreće od 800 do 1.000, a da većinu radne snage čine osobe iz susjednih općina, Bratunca, Federacije BiH te Ljubovije i Bajine Bašte u Srbiji.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U 18 općina više penzionera nego radnika / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.