Stravičan zemljotres jačine 6,4 stepena mogao se osjetiti jutros širom Balkana, a praćen je i manjim podrhtavanjima tla.

Zgrade su se rušile, pucali su zidovi, a prema posljednjim informacijama u potresu koji je pogodio Albaniju poginulo je najmanje 20 osoba, a povrijeđeno više od 60, dok je materijalna šteta ogromna.

Inače, epicentar zemljotresa u Albaniji zabilježen je 15 km od grada Drača, na dubini od 38 km.

U Tirani i drugim gradovima u Albaniji građani su napustili domove i ostaju na otvorenom. Zemljotres je uzrokovao brojne telekomunikacijske probleme i isključenje struje u nekoliko gradova širom zemlje.

Vlasti su pozvale građane u najugroženijim područjima da ostanu izvan svojih domova i izbjegavaju vožnju u pogođenim područjima kako bi hitnim vozilima omogućili pristup.

Premijer Edi Rama je rekao da su pomoć pružile susjedne zemlje, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. Do kasno ujutro Grčka, Italija, Kosovo, Turska, Crna Gora, Rumunija i Srbija poslale su spasilačke ekipe u Albaniju, a pomoć je ponudila i BiH.

Važno je napomenuti i da je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas saopćio da među stradalim u zemljotresu u Albaniji nije bilo državljana BiH.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba