U okviru realizacije Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama USK-a i Hercegbosanske županije kojeg realizuje humanitrana organizacija Genesis, kao tehnički partner UNICEF-a, u Bihaću je održan trening za mentore i supervizore / psihologe i pedagoge/, a koji će program realizovati u 49 škola USK-a i 9 škola Kantona 10.

Prisutne mentorice i supervizorice, podijeljene u šest timova, s funkcioniranjem referalnog mehanizma u slučaju pojave rizičnih ponašanja kod učenika, te s rezultatima Programa sekundarne prevencije u Kantonu Sarajevo, upoznala je Maja Tursunović iz Centra za istraživanje politike suprostavljanja kriminalitetu.

Na području Kantona Sarajevo, navele je Tursunović, ovaj Program je uspješno realizovan, što pokazuju i podaci do kojih se došlo tokom prva dva mjeseca njegove provedbe. U tom periodu u svaka tri razreda evidentirano je po jedno dijete u riziku, navela je Tursunović. Svako drugo dijete je bilo u blagom riziku, a svako četvrto je bilo djevojčica. Sva djeca blagog rizika su u programu podrške, kao i 78 % djece srednjeg i 70% djece visokog rizika, istakla je Tursunović.

Na početku svake školske godine u Sarajevskom kantona upoznaju se s Programom sekundarne prevencije, a u tu svrhu produciran je i animirani film, koji je prikazan i tokom treninga u Bihaću.

„Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama“ podrazumijeva sasvim novi, efikasniji i za djecu i roditelje prihvatljiviji način rješavanja uočenih problema, navela je, govoreći o psihološkim aspektima Programa, prof. Ivana Zečević.

Nakon uočavanja ponašanja koja se nalaze na listi faktora rizika i evidentiranja, pristupa se. Prema riječima prof Zečević, izradi Individualnog plana podrške za dijete u riziku.

„Riječ je o timskom radu, u kojeg se uključuju i dijete i roditelji/staratelji, kao partneri, a sve u cilju što efikasnije provedbe programa i savladavanja problema unutar škole. U samom provođenju orijentiše se na potrebe i potencijale učenika“, navela je prof. Zečević.

Kao veoma bitan segment svakog treninga organizovan je rad u grupama. Svaki tim, sastavljen od dvije mentorice i jedne supervizorice, kroz studije slučaja imao je priliku savladati Program sekundarne prevencije, te se, na ovaj način, pripremiti za treninge za nastavno osoblje.

Inače, prema utvrđenom planu, treninzi za nastavno osoblje trebaju, a kako je istakla Dijana Pejić, izvršna direktorica humanitarne organizacije „Genesis Project-a“, biti realizovani u periodu od 15. oktobara do 15. decembara.

Svaki od šest timova treba održati po 10, odnosno 9 treninga, kako bi se obuhvatilo svih 49 osnovnih škola s područja Unsko-sanskog kantona i 9 škola s područja Hercegbosanske županije. Dužnost svakog tima je predavanje izvještaja, te učešće na sastancima za razmatranje urađenog, razmjenu iskustava i praćenje timova za vršnjačku podršku i timova za superviziju.

Dvodnevnoj edukaciji za mentore i supervizore s područja USK-a prisustvovao je pomoćnik kantonalnog ministra za osnovno obrazovanje i odgoj USK –a Adnan Kreso i Ahmed Novo, koordinator za vanredne situacije UNICEF- a BiH za Unsko-sanski kanton.

Inače, Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.