Obilne kišne padavine u protekla dva dana na području Grada Bihaća rezultirale su izlijevanjem kanala za oborinske vode i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Vrsta, Klokot, Gata i Vedro Polje. Prema podacima metorološke stanice Bihać u protekla 24 sata izmjerene su padavine od 53 litre/m2, što ukupno od nedjelje 12. maja iznosi 137 litara po m2.

Prema prikupljenim podacima Službe civilne zaštite Grada Bihaća zbog izlijevanja vode iz kanala i potoka ugroženo je 46 stambenih i poslovnih objekata, a tokom jučerašnjeg dana vatrogasna jedinica imala je 18 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

Radi slabe propusnosti kanala oborinskih voda tokom jučerašnjeg dana vršena je intervencija građavinskim mašinama na području mjesne zajednice Kamenica, dok je u mjesne zajednice Luke, Pokoj i Gata dostavljen pijesak i vreće za zaštitu od visokih voda. Za te potrebe angažovane su građevinske mašine i prevozna sredstva JKP Komrad, JP Vodovod i privatne građevinske firme.

Kada je u pitanju vodostaj rijeke Une i Klokota, on je i dalje u porastu, ali je u granicama koja još ne zahtijevanju početak obavještavanja. Tako je u Kulen Vakufu visina Une u 9:00 sati iznosila je 138 cm (Kulen Vakuf – početak obavještavanja 320 cm), u Martin Brodu 188 cm ( početak obavještavanja 250 cm ) i u centru grada 83 cm ( početak obaviještavanja 100 cm ). Evidentiran je i porast rijeke Klokot, čiji je vodostaj u 7:00 sati iznosio 422 cm.

Obilne kišne padavine uzrokovale se zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Zbog navedenog, korisnicima iz JP Vodovod Bihać preporučuju da iz preventivnih razloga, do daljnjeg, vodu prokuhavaju prije njene upotrebe za piće.

Hrabri radnici uklanjaju granje koje je nanijela Una u Bosanskoj Krupi

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je povećan, a građani strahuju da bi riječni nanosi mogli prouzrokovati veću katastrofu na mostovima.

Gradske službe su angažirane da očiste nanose granja nakupljenog na šipu drvenog mosta na Uni, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje.

Podsjećamo, u poplavama od prije četiri godine je drveni pješački most na Uni, koji se nalazi u središtu grada, drastično oštećen i potom ponovo obnovljen.

Pogledajte mapu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini

Poplave koje su jučer zahvatile nemali dio Bosne i Hercegovine danas su nastavile praviti probleme građanima. U pojedinim mjestima registrovana je stagnacija pa i pad vodostaja, ali u drugim krajevima voda nastavlja otežavati život ljudima.

Kako je vidljivo u priloženoj mapi pogođenih područja, povišen vodostaj zabilježen je u slivu rijeke Bosne, od Zenice prema sjeveru, u slivu rijeke Vrbas i slivu rijeke Une na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine.

Za razliku od poplava 2014. godine, velika promjena vodostaja zaobišla je šire područje Sarajeva, kao i sami istok naše zemlje, odnosno Drinu i njene pritoke, računajući i ušće Drine u Savu, odnosno regiju Semberije koja je prije pet godina bila naročito pogođena poplavama.

Također, veći dio Tuzlanskog kantona je ostao pošteđen, kao i jugozapad države, a Hercegovina tradicionalnio nema problema s poplavama kada i ostatak zemlje.

Također, poplave su, po ko zna koji put, prešle entitetske linije te su institucije ovih administrativnih jedinica upućene jedne na druge, što saradnju čini obaveznom i može biti samo dobro za građane.