U Bihaću susret partnera iz 5 zemalja na projektu EcoSUSATIN

Razvojna Agencija USK

Susret partnera na projektu EcoSUSTAIN – ekološko upravljanje mediteranskim zaštićenim područjima kojeg finansira Europska unija održava se u Bihaću 29.05 i 30.05.2017. godine.

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona u organizaciji zajedno s Nacionalnim parkomUna će biti domaćin sastanku svih 10 partnera koji dolaze iz 5 zemalja, a među kojima su predstavnici 3 nacionalna parka.

Projekt ECOSUSTAIN punog naziva Ekološko upravljanje mediteranskim zaštićenim područjima putem naučnog znanja, tehničke implementacije i baze menadžerskog znanja u trajanju od 30 mjeseci, čiji je vodeći aplikant Pomorski fakultet, Sveučilišta u Rijeci provodi se na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Grcke i Spanije iz oblasti zaštite bioraznolikosti.

Radi se o veoma inovativnom projektu kada je riječ o zaštiti bioraznolikosti u sklopu kojeg će se uz pomoć modernih ICT tehnologija vršiti nadzor kvalitete vodnih površina u 5 zaštićenih područja.

Projekt je službeno počeo 1. novembra 2016. godine, a odobren je u sklopu prvog poziva za modularne projekte programa Europske transnacionalne saradnje, odnosno InterregMED – s ciljem implementacije zajedničkih aktivnosti među članicama Unije promoviranjem usklađenog ekonomskog, socijalnog i teritorijalnog razvoja europskih zemalja.

U razgovoru sa projektnim partnerom RGO komunikacije d.o.o. iz Zagreba o znacaju projekta, kažu nam:
“Projekat EcoSUSTAIN je od iznimne važnosti za nacionalne parkove i ekološki zaštićena područja zato što mu je jedan od glavnih ciljeva održati biološku raznolikost i jedinstvenost ekosistema kroz jačanje menadžmenta i internacionalno umrežavanje zaštićenih područja na Mediteranu.

Informatizacija društva je danas postala nužna i zahvaljujući njoj imamo znatno veću učinkovitost radnih procesa. S tim u vezi, firma RGO komunikacije d.o.o. zadužena je za izradu inovativnog softvera koji će pomoći relevantnim stručnjacima u nacionalnim parkovima da kroz vrijeme prate kvalitetu vode.

Pilot aplikacija bit će instalirana u sveukupno četiri nacionalna parka u Europi (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Italija i Španjolska), a po uspješno polučenim rezultatima ideja je proširiti stečena znanja i iskustva s ostalim zaštićenim područjima na području Mediterana.

Važno je napomenuti da se projekt implementira uz pomoć sredstava iz EU fonda uz pomoć kojih je moguće ostvariti i veliku dodanu vrijednost kroz transfer znanja i zaštitu okoliša. Također, ovdje osnovano partnerstvo jamči dugotrajnu međunarodnu suradnju i dotok EU sredstava u našu regiju.” kažu nam partneri iz Zagreba.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...