U Bosanskoj Krupi obilježen Dan bijelih traka: Ne smije se zaboraviti, jer ako zaboravimo može nam se ponoviti

E. Hasanagić / biscani.net

Među brojnim gradovima u Bosni i Hercegovini, danas, 31. maja Dan bijelih traka je obilježen i u Bosanskoj Krupi, u organizaciji Mreže mladih Bosanska Krupa, ali i udruženja 511. SBB Bosanska Krupa, te SDA Bosanska Krupa, na Gradskom trgu u Bosanskoj Krupi prisutnima su dijeljene bijele trakice koje simbolizuju sjećanje na progon i ubistvo 3176 građana Prijedora.

Na početku, mladima se obratio koordinator Mreže mladih u Bosanskoj Krupi, Muhamed ef. Begić, zatim glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Bosanskoj Krupi, Hazim ef. Muzaferović te na kraju Emir Bešić. Svi su imali samo jednu poruku: Sačuvati sjećanje na današnji dan, jer ako se zaboravi, osuđeni smo na ponavljanje ovog fašističkog djela.

Nakon obraćanja prisutni su mirnom šetnjom kroz Bosansku Krupu odali počast nevino stradalim Prijedorčanima, te na šehidskom spomen obilježju proučili fatihu pred duše svih šehida.

Za napomenu:

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

– Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice – glasio je poziv na radiju.

Mnogi Prijedorčani koji su čuli poziv pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, najvećoj masovnoj grobnici koju svijet još nije vidio.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...