Općinski štab civilne zaštite (OŠCZ) jučer je održao još jednu sjednicu na kojoj je, u skladu s naredbama viših nivoa, donio nove i izmijenio već postojeće naredbe. Odnose se na formiranje izolatorija za osobe koje ne poštuju obaveznu samoizolaciju, radno vrijeme koje sada određuje rukovodilac, izuzimanje vozača teretnih vozila iz naredbe o zabrani kretanja, te obezbjeđenje prostora i uslova za akciju darivanja krvi.

Na sjednici OŠCZ razgovarano je provođenju naredbi, uputa i preporuka koje su proteklih dana donijeli štabovi na svim nivoima vlasti. Razmatrana je i nova naredbe koja se odnosi na formiranje izolatorija i to za osobe koje ulaze u BiH i koje ne poštuju izolaciju, a kojima su nadležni organi to naložili rješenjem. Lokacija izolatorija još nije određena, ali kao jedna od mogućih je objekt „Prve osnovne škole“.

„Neće biti nikakve dileme, za sve one koji ne poštuju samoizolaciju obezbijedit ćemo prostor u koji će ih vjerovatno pripadnici MUP-a privoditi i tu ćemo ih držati. Ovo neka bude još jedna uputa, preporuka, da ne kažem prijetnja, da kada dobiju rješenje da ga se pridržavaju“, kaže načelnik Općine i komandant OŠCZ Armin Halitović.

Komandant Halitović ističe da je zadovoljan ponašanjem svojih sugrađana, odnosno poštivanjem mjera u Bosanskoj Krupi. Međutim, izražava bojazan zbog sve češćih objava, naročito na društvenim mrežama, o teorijama zavjere koje, kako kaže, kod ljudi stvara pomutnju i navodi ih da misle kako ovo nije opasnost za čovječanstvo.

„Ipak preporučujem da se držimo onoga kako radi čitav svijet, da se pridržavamo uputa, naredbi još nekih 15-20 dana, mislim da ne trebamo kalkulisati i kockati, analizirati jel prava gripa ili nije, jel smrtonosna ili nije, najbolje slušati nadležne i ovo okončati sa što manje štete“, dodao komandant Armin Halitović.

Štab je osim za izolatorij, donio izmjenu naredbe o zabrani kretanja iz koje se izuzimaju vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu, te izmjenu vezanu za regulisanje radnog vremena gdje je rečeno da isto od sada određuje rukovodilac. Prema kantonalnoj naredbi prema općinama/gradovima, određen je prostor za provođenje akcije dobrovoljnog darivanja krvi koja je pokrenuta zbog manjka zaliha u Kantonalnoj bolnici.

OŠCZ na sjednici je danas prihvatio i odluke o korištenju sredstava posebne naknade, za troškove telefoniranja povjerenika u mjesnim zajednicama, pranje ulica, te kupovinu sredstava za dezinfekciju.

Izvor: USKinfo.ba