U Bosanskoj Otoci se igra zaboravljeni derbi: Sloga dočekuje krupsko Bratstvo

Biscani.net

Druga liga Federacije Bosne i Hercegovine, grupa Zapad odavno je već izgubila svoju popularnost, a zajedno s njom i klubovi koji se takmiče u ovom rangu, pa tako da utakmice koje se igraju u ovoj ligi nisu toliko ni praćene.

Međutim, uvijek je bilo utakmica koje su plijenile pažnju i punile tribine do posljednjeg mjesta, a jedna od njih je i općinski derbi, u kojoj su snage odmjeravali otočka Sloga i krupsko Bratstvo.

Bratstvo u nešto boljoj formi

Nogometaši Bratstva iz Bosanske Krupe u Otoku će stići sa nešto boljom formom. U 14 odigranih utakmica do sad, Krupljani imaju šest pobjeda sedam izgubljenih te jednu nerješenu utakmicu, dok domaćini, ekipa iz Bosanske Otoke sa četiri pobjede, sedam izgubljenih i dvije nerješene (jedna utakmica neodigrana – podatak sa web stranice nsfbih.ba) se nada pobjedi u ovom derbiju.

Zaboravljeni derbi

Praznik sporta prije par godina na obalam rijeke Une bio je općinski derbi Sloge i Bratstva. Na jednoj strani tribine krupski Faraoni, na drugoj otočki Streeitsse pjesmama bodre svoje klubove. Pored navijača koji su cjelu utakmicu pratili stojeći i uz pjesme, nisu izostajali ni oni koji su dolazili gledati utakmice, ponekad se nervirati itd.

Derbi se osjećao u zraku, sedmicu dana prije. Čekao se s nestrpljenjem, bez obzira da li se igrao na Adi u Bosanskoj Krupi ili Barama u Bosanskoj Otoci.

Navijači

Kako je vrijeme prolazilo, navijači ova dva kluba su prestali sa djelovanjem. Kada je fudbal spao na preživljavanje, ostali su samo oni stariji, koji dolaze na utakmice, sa još nekom iskrom koju proizvodi derbi.

Navijači sloge, Streeitsse na posljednjoj utakmici na kojoj su navijali su obilježili “devedeset godina plavo-bijelog ponosa”, i ta utakmica je ostala mnogima u sjećanju. Posljednja utakmica na kojoj se osjetila netrepeljivost, i u kojoj je živio duh derbija u općini Bosanska Krupa.

Također, to je i posljednja utakmica Faraona na kojoj su navijali, a svoj nastup su obilježilo korteom kroz Bosansku Otoku uzvikujući “Otoka je krupska mahala” što je izazvalo neku vrstu bijesa i ljutnje kod Otočana.

Ukoliko se uzmu statistički podaci, Sloga je u derbiju slavila više puta.

Utakmica Sloga – Bratstvo se igra danas na stadionu Bare u Bosanskoj Otoci u 15:30 h.

Piše: Elvedin Hasanagić / Biscani.net

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...