Sava i Bosna u koritu Srna
U Bosanskom Šamcu i Modriči stabilno, rijeke u koritima

Svi putni pravci prohodni

Avaz.ba

Rijeke Sava i Bosna na području općine Bosanski Šamac su u koritu i za sada nema opasnosti od izlijevanja, navode iz lokalne civilne zaštite.

Predstavnik općinske civilne zaštite Boro Bogdanović rekao je kako Štab za vanredne situacije prati stanje na terenu i poduzima adekvatne mjere.

– Nivo rijeke Save u Šamcu je 3,7 metara, a redovna odbrana od poplava se proglašava na 6,5 metara – Kazao je Bogdanović.

On je naveo da će informirati javnost o stanju na terenu od 9 i 19 sati te napomenuo da stanovništvo može dobiti dodatne informacije na telefon Civilne zaštite 054/611-637, kao i preko predsjednika savjeta mjesnih zajednica. 

Vodostaj rijeke Bosne u Modriči jutros je iznosio 200 centimetara i niži je za 100 cm od kote redovne odbrane od poplava, izjavio je općinski samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu Željko Terzić.

Terzić je rekao kako je vodostaj Bosne sinoć u 23 sata iznosio 60 centimetara, a jutros u 5 sati 160 centimetara.

– Bosna i dalje raste, ali su naše procjene da će najviši val dostići nivo od 250 centimetara i da neće ugroziti domaćinstva – rekao je Terzić.

On je naglasio da trenutno nema prijetnji ni od rječica, bujičnih potoka i zapadnog lateralnog kanala.

Terzić je istakao da su svi putni pravci na prostoru Modriče prohodni.

– Sve strukture civilne zaštite su u pripravnosti za zaštitu od poplava i klizišta, kojih je u Modriči od 2002. godine registrirano 211 – rekao je Terzić.

(Autor: Avaz)