U cazinskom naselju Pećigrad upriličen temelj nove džamije

A.Zunic/Biscani.net

Medžlis Islamske zajednice Cazin i Džemat Pećigrad upriličili su jučer svečanost temelja nove džamije u ovoj cazinskoj mjesnoj zajednici.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici vjerskog i političkog života u priusustvu predstavnika vjerskog i političkog života grada Cazina, Vlade USK-a, Rijaseta IZ-e u BIH i brojnih džematlija ovoga i susjednih džemata Muftijstva bihaćkog.

Za izgradnju džamije Kuvajtska državna agencija za donacije osigurala je 536.000 KM od čega su do sada uplaćene dvije tranše u iznosu 270.000 KM. Značajan iznos sredstava do sada je osiguralo više od pedeset vakifa ove džamije i ukoliko sve bude teklo po planu, završetak izgradnje i otvorenje ovoga vjerskog objekta dogodit će se u ljeto naredne godine.

Sadašnja džamija na Starom gradu u Pećigradu izgrađena je u Osmanskom periodu, 1768.godine. Kako više ne zadovoljava potrebe vjernika, džematlije s nešto više od osam stotina domaćinstava, odlučili su se na izgradnju nove džamije s pratećim sadržajima. U oktobru prošle godine položen je kamen temeljac za njenu izgradnju na lokalitetu staroga mekteba.

Unutrašnjost džamije bit će 900 metara kvadratnih, a minaret džamije visok je sedamdeset metara, a kako ističu u džematu, nisu imali namjeru za nadmetanje, nego je visinu zahtijevao položaj džamije.

Projekat su podržali brojni građani, džematlije, kao i Gradska uprava Cazina te Vlada Unsko-sanskog kantona.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...