U cijeloj Federaciji BiH: Prodavači na pijaci uskoro će plaćati porez i doprinose

faktor.ba

Parlament Federacije BiH 19. oktobra usvojio je izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Izmjene će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini ima tri cilja, a to su otklanjanje zakonskih barijera za liberalizaciju trgovine, poduzimanje mjera za smanjenje sive ekonomije u unutrašnjoj trgovini, kao i otklanjanje određenih zakonskih nepreciznosti koje su uočene u praksi kroz primjenu Zakona.

U izmjenjeni Zakon o unutrašnjoj trgovini uvodena je kategorija trgovac-pojedinac. Šta to konkretno znači u praksi?

Dopuna ovog zakona odnosi se na definisanje statusa trgovca-pojedinca, kao nove kategorije trgovca koji ličnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice, kao i obaveza organizatora tržnice na malo da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na pijaci.

Jasmin Terović, direktor KJKP Tržinice-pijace Sarajevo, izjavio je za Faktor da prodavači na pijacama imaju rok od 60 dana da se registruju kao trgovac-pojedinac i samo sa registracijom mogu legalno obavljati svoj posao.

– Trogovac-pojedinac će na pijacama imati neke benificije u plaćanju doprinosa, na mjesečnom nivou i na pijacama će u narednom periodu moći raditi samo oni koji se prijave kao trgovac i pojedinac – pojasnio je Terović.

Obišli smo neke pijace u Sarajevu i oni koji prodaju svoju robu nisu baš obaviješteni o čemu se radi. U razgovoru sa prodavcima čula su se oprečna mišljenja. Neki podržavaju izmjene zakona, a drugi kažu da to nije trebalo regulisati zakonom.

– Korisnik sam štanda pijace i tržnice Kvadrant na Otoci. Slažem se da se i nama uvede paušalni porez. Neka država uzima svoje, ali u nekoj realnoj mjeri. Ali da i mi imamo kroz plaćanje doprinosa penziono i zdravstveno osiguranje. Ako to budu previsoki nameti, onda mi ne možemo raditi. Govorim vam u ime nas 170 ljudi koji radimo u bokosvima od tri kvadrata i plaćamo dnevno 12,5 maraka zakupnine za boks, plus struje koliko potrošimo i plaćamo vodu i čak korištenje toaleta – kazao je za Faktor Salih Fijuljanin, koji na pijaci radi sa fakultetskom diplomom.

Na zelenoj pijaci Otoka većina koja prodaje voće i povrće na ovom mjestu nisu ni čuli za izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini. Kazali su nam, ali bez otkrivanja identiteta, da plaćaju mjesečnu zakupninu stola 365 maraka i da im je to veliki trošak.

– Znači trebam mjesečno još 300 maraka da bih platila doprinose i taj paušalni porez i ne znam kako ću to zaraditi – kazala nam je prodavačica za jednim pijačnim stolom.

Za ovu kategoriju trgovaca je propisana povlaštena osnovica za obračun doprinosa i to u istoj visini kao pojedinim niskoakumulativnim granama, te se odobrava paušalno oporezivanje. Također, ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, odnosno izdavanja fiskalnih računa, navodi se u izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

– Za trgovca-pojedinca je kreiran povoljan finansijski zakonski okvir za poslovno djelovanje koji se sastoji od plaćanja obaveznih zakonskih doprinosa za MIO, osnovno zdravstveno i za osiguranje od nezaposlenosti na osnovu povlaštene osnovice koja iznosi oko 380 KM, sa ukupnim iznosom svih doprinosa nakon obračuna od oko 158 KM. Također, djelatnost trgovca-pojedinca ima tretman niskoakumulativne djelatnosti iz grupe djelatnosti slične obrtu, gdje pojedinac djelatnost obavlja samostalno svojim ličnim radom, kojim je omogućen status plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu od 70 KM – izjavio je ranije medijima federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...