Od crijevnih infekcija izazvanih rotavirusima oboljelo je od početka mjeseca do jučer 38 osoba, od kojih je čak 36 djece uzrasta do četiri godine, a najveći broj zaraženih je iz Podgorice, Cetinja i Budve, pišu Vijesti.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) Vijestima su pojasnili da su crijevne zarazne bolesti zbog visokih temperatura koje pogoduju razvoju mikroorganizama češće ljeti.

U toj ustanovi tvrde da je najveći broj oboljelih od crevnih infekcije iz Podgorice (29 slučajeva od kojih 15 izazvanih rotavirusom), iz Cetinja (13 slučajeva od kojih četiri izazvanih rotavirusom) i iz Budve, gdje je svih petoro oboljelih inficirano rotavirusom. 

Kako je na području Budve za prvih 16 dana ovog mjeseca oboljelo pet osoba, koliko i na Cetinju, te kako su i u drugim općinama zabilježeni slučajevi infekcije izazvane rotavirusima, ne može se tvrditi da su oboljeli baš zbog kupanja u zagađenom moru.  

Iz IJZ-a su kazali da ih je Higijensko-epidemiološka služba (HES) Doma zdravlja Budva obavijestila o problemima nastalim nakon kvara kolektora kanalizacione mreže općine, na djelu Bečići-Rafailovići. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba