U dječijem vrtiću “Filii” u Bihaću obilježen Međunarodni dan djeteta

Biscani.net

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i osvjesti javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

20. novembra 1989. je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima djeteta koja sadrži univerzalne standarde koje država stranka Konvencije (tj. koja ju je potpisala i ratifikovala) mora garantovati svakom djetetu. U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih u odnosu prema djetetu kao i o obavezama brojnih društvenih činilaca u vezi zaštite djeteta. To je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna posebna zaštita. Za razliku od Deklaracije o pravima djeteta (1959.) koja ima moralnu snagu, Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obavezuje stranke na pridržavanje njenih odredbi i uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratifikovale.

Tim povodom danas je vrtić “Filii” u Bihaću posjetila Lana Fišek, dječija gradonačelnica Grada Bihaća, i zajedno sa mališanima i odgajateljicama razgovarala o dječijim pravima, razumijevanju i dobrobiti djece, a uz veselo i korisno druženje na repertoaru su se našli i slatkiši.

Kako je sve izgledalo pogledajte na narednim fotografijama!73

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...