Humanisti koji svoj posao obavljaju volonterski
U dosadašnjem radu za njih nije bilo prepreka

Do sada su imali veliki broj intervencija, spašavanja unesrećenih u prirodi, u kanjonima, ali su, kako kažu, sve izveli uspješno, bez većih problema

Autor: L. REBIHIĆ

Tamo gdje nije moguća intervencija policije ni Hitne pomoći pristiže Gorska služba spašavanja Stanica Zenica, koja već 48 godina spašava unesrećene na planinama, stijenama, visokim objektima i bezizlaznim situacijama gdje treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti opremu za spašavanje.

Stalne obuke

Pedesetak članova, među kojima i pet žena, spremno je u svakom trenutku krenuti u akciju, a od njihove spremnosti, ali i neizmjerne humanosti, jer svoj posao obavljaju volonterski, zavisi najvažnija stvar – život.

Prema riječima Semira Šatorovića, načelnika GSS stanice Zenica, članovi ove službe se obučavaju po vrhovima bosanskih planina, a prepreka do sada nije bilo.

– Ljubav prema ovome je već od rođenja, jer je i moj otac posvetio svoj život GSS-u. Moja inspiracija i vječna motivacija su ljudi kojima spasimo život. Usavršavanje GSS-a je neprestano i kontinuirano, ali se trudim u svakom trenutku biti spreman – kaže Šatorović.

Stepen povreda

Do sada su imali veliki broj intervencija, spašavanja unesrećenih u prirodi, u kanjonima, ali su, kako kažu, sve izveli uspješno, bez većih problema i sve su dobile pohvale lokalne zajednice, ali i osoba koje su spašavali.

Akcije spašavanja rezultirale su time da spasioci uvijek dođu u roku od sat, odnosno takozvanog “zlatnog sata” i najčešće uspiju spasiti ljudski život. Kada do njih dođe poziv u pomoć, oni moraju prvo pronaći unesrećenog, ustanoviti stepen povreda, zbog čega svake sedmice imaju vježbe iz prve pomoći i druge vrste tehnika spašavanja.

Uručena „Zlatna značka“

Dokaz uspjeha je „Zlatna značka“, najviše priznanje, koja je načelniku Šatoroviću dodijeljena od Kantonalne uprave civilne zaštite na svečanosti održanoj prije nekoliko dana u Zenici povodom Svjetskog dana civilne zaštite. Također, dobitnik je i Zlatne značke Federalne uprave CZ na svečanosti održanoj u Sarajevu.

(Autor: Avaz)