U džematu Bakšaiš održan čas historije povodom dana nezavisnosti BiH


Džemat Bakšaiš, jedan od najstarijih i najaktivnijih na području Bihaća i ovog puta organizovao je prigodno predavanje povodom dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prof. Adis ef. Skalić održao je predavanje svojim džematlijama i učenicima mekteba a potom su fatihom, na šehidskom obilježju u Bakšaišu, odali počast svim šehidima i žrtvama rata koji su poginuli braneći svoju Bosnu i Hercegovinu. Upravo zbog toga ovaj dan nikada ne smije biti zaboravljen.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je građane FBiH da je Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine utvrđeno da je ovaj datum neradni dan.

Dan nezavisnosti BiH je nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, ali ujedno je bio i uvod u krvavi rat.

Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i bosanskih Hrvati, dok je veći broj bosanskih Srba bojkotovao referendum usljed poziva SDS-a da Srbi ne glasaju na referendumu. Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

//usk24.ba0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...