Na području Federacije BiH godišnje oboli oko 60 mališana od svih vrsta maligniteta, u dobi do 18 godina. 

Od ovog broja izliječi se oko 80 posto, ali put do ozdravljenja nije lagan. Djeca, njihovi roditelji i porodica prolaze kroz teška iskušenja. Međutim, sve je puno lakše otkako je prije nekoliko godina izgrađena Roditeljska kuća u Sarajevu, ali i Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, koje je osnovano prije 16 godina. 

Fikret Kubat, predsjednik Udruženja, za „Avaz“ je kazao kako septembar – mjesec koji je u znaku podizanja svijesti o raku kod djece, ove godine nosi snažnu emociju.

– Zlatni septembar se obilježava na globalnom nivou. Želimo ukazati na probleme s kojima se suočavaju naša djeca, i nakon bolničkog liječenja borba se nastavlja. Mi smo željeli ovaj mjesec o tome pričati te ukazati da troje od četvero djece preživi. Posvetimo se porodicama, koje su, nažalost, izgubile svoje dijete – kazao je Kubat.

Kroz Roditeljsku kuću u Sarajevu, koja je jedna od dvije (druga je u Banjoj Luci) do sada otvorene u našoj zemlji, prošlo je 200 mališana iz cijele Federacije BiH, ali i iz RS.

Danas ispred BBi u Sarajevu u 13 sati počinje kampanja i obraćanje medijima.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba