Član Kriznog štaba Ministarstava zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez danas je na konferenciji za novinare najavio kako će ovaj bh. entitet već u junu odobriti nastavak takmičenja u nogometnoj Premijer ligi BiH.

“Poznato je da smo mi u Federaciji BiH omogućili trenažne procese sportskim klubovima. Što se nas tiče, vrlo brzo bi moglo početi i prvenstvo koje bi se igralo isključivo bez gledatelja. Ponavljam, trenažni proces je omogućen i u skorom, kratkoročnom periodu, da kažem u šestom mjesecu moglo bi početi i prvenstvo. Naravno, ako epidemiološka situacija ostane stabilna”, rekao je Čerkez.

Za razliku od Federacije BiH, istog mišljenja nisu njihove kolege iz Republike Srpske, iako svakodnevno opada broj novozaraženih u ovom entitetu. Tako je za danas zabilježeno samo 12 novih slučajeva koronavirusa.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić prošle sedmice je najavio da će danas početi treninzi profesionalnih sportista i individualni sportovi, dok se profesionalnom nastavku sportskih aktivnosti ne razmišlja prije 1. jula.

Stav Nogometnog saveza BiH s posljednjih sastanaka je da prvenstvo počne u junu, što će prema trenutnom stanju biti odobreno od FBiH, ali ne i od RS-a.

Međutim, nada za nastavak Premijer lige BiH još postoji budući da nadležno ministarstvo iz RS-a može promijeniti svoju odluku, dok postoje i određene informacije kako bi i UEFA mogla pomjeriti rokove za završetak sezone.

Podsjetimo, konačan nacrt plana eventualnog nastavka prvenstva savez će morati dostaviti UEFA-i do kraja ove sedmice.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.