Hiljade demonstranata u “žutim prslucima“ okupilo se u nekoliko francuskih gradova desetu uzastopnu subotu, uprkos nacionalnoj debati koju je tokom sedmice pokrenuo predsjednik Emmanuel Macron kako bi ublažio njihov bijes.

U Parizu “žuti prsluci“ su se odazvali pozivu istaknutih i provokativnih demonstranata na marš koji će početi kod pariskog Doma invalida, gdje se nalazi grob Napoleona Bonaparte, u čast deset poginulih i stotina povrijeđenih pripadnika pokreta, javlja Anadolija.

Raspoređeno je 5.000 policajaca, a najveće prisustvo snaga sigurnosti primjetno je oko vladinih zgrada i u bulevaru Champs-Elysees, gdje su prethodnih subota protesti prerasli u nasilje. Hiljade policajaca raspoređeno je i u drugim francuskim gradovima, gdje su najavljeni protesti.

Kolonu kod Doma invalida predvodili su demonstranti koji su nosili transparent na kojem je pisalo “Građani su u opasnosti“ i držali crne ploče u obliku mrtvačkih kovčega u znak sjećanja na poginule. Demonstranti mirno marširaju francuskom prijestonicom. No, prema podacima koje je objavila francuska policija od podneva je uhapšeno 12 osoba.

Ove subote obilježava se i jubilej okupljanja “žutih prsluka“, koji po deseti put izlaze na ulice.

Pokretanjem tromjesečne javne debate u kojoj će učestvovati gradonačelnici, predstavnici lokalnih zajednica, nevladinih organizacija i obični građani, Macron pokušava omogućiti svim Francuzima da iznesu stavove o ekonomiji i demokratiji.