Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK obavještavaju da je Federalna uprava civilne zaštite od jutros stavila u funkciju letjelice kojima će u Sarajevo biti transportovani uzorci osoba za testiranje na koronavirus sa područja ovog Kantona.

– Sa načelnikom Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudinom Solakom, smo u stalnom kontaktu i kako je i dogovoreno, za USK je danas dostavljeno 900 transportnih podloga za uzorke. Od sutra krećemo s uzimanjem uzoraka većeg broja osoba, za koje postoji sumnja da su pozitivni na koronavirus, nakon čega će uzorci biti letjelicama transportovani u referentnu laboratoriju, kazao je premijer USK, Mustafa Ružnić koji je komandant Kantonalnog štaba CZ USK.

Po nalogu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK svi HES- ovi na terenu u pripremi su za uzimanje uzoraka većeg broja osoba koje imaju simptome a bili su u kontaktu sa oboljelim osobama, kaže ministrica zdravstva dr. Nermina Ćemalović. Zavod za javno zdravstvo USK preuzeo je danas 900 transportnih podloga, potvrdila je direktorica Zavoda dr. Zarina Mulabdić.

– Stanje dvoje pacijenata, pozitivnih na koronavirus, koji se nalaze na liječenju u KB Bihać, je stabilno, potvrđuje dr. Hajrudin Havić, direktor bolnice u Bihaću.

Trenutno broj oboljelih osoba na području USK je šest.

Danas su iz Bihaća u Sarajevo poslana dva uzorka na testiranje i osam uzoraka na retestiranje.