Holandski advokat u glavnom slučaju protiv grupe muškaraca, optuženih za ubistva vezana za drogu, je upucan danas ispred svog doma u Amsterdamu, u napadu koji se smatra prijetnjom pravnom sistemu države, prenio je Reuters. 

Policija je saopćila da je žrtva 44-godišnji Derk Viersum (Wiersum), branilac Nabila Bakkalija (Bakkali), ključnog svjedoka optužbe u slučaju protiv 16 muškaraca optuženih za pet ubistava i jedan pokušaj ubistva u Holandiji u periodu između 2015. i 2017. godine. 

Pucnjave su rijetki slučajevi u Holandiji, i ovakvo ubistvo advokata je prvi takav slučaj u dugo vremena, ali Amsterdam doživljava porast kriminala povezanog sa drogom.
 

Bakalijev brat, za kojeg policija kaže da nije imao nikakve veze sa bandom ili ubistvima, također je ubijen na poslu prošle godine, sedmicu dana nakon što su vlasti identificirale Bakalija kao svjedoka.
 

Pravnici, tužioci i suci odgovorili su s nevjericom, izdavši zajedničku izjavu gdje su upozorili na prijetnju zakonskim institucijama države.
 

– Holandska agencija za borbu protiv terorizma NCTV bila je zadužena za istragu – izjavio je ministar pravde Ferd Graperhaus (Grapperhaus). Preskočio je parlamentarnu raspravu o budžetu da bi raspravljao o onome što je nazvao “odvratnim ubojstvom” vrlo cijenjenog advokata.
 

– Ovo je napad na našu vladavinu zakona – rekao je vidno potreseni Graperhaus.
 

Dodao je da sigurnost ljudi koji rade na zaštiti ne smije biti dovedeno u pitanje, i rekao da su formirani sigurnosni timovi kako bi ostali zvaničnici uključeni u ovaj slučaj bili zaštićeni.
 

Zabrinutost raste zbog kriminala u Amsterdamu, gradu od 800 000 ljudi, u kojem policija dugo vremena toleriše konzumiranje “rekreacijske upotrebe droge”.
 

U izvještaju kojeg je zvanični Amsterdam izdao prošle godine se navodi da je “dozvoljen slobodan pohod šarenolikoj posadi kriminalaca, krugu prestupnika i parazita, posrednika i iznuđivača, sumnjivih notara i agenta za prodaju nekretnina”.
 Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba