Na Jadranu je upaljen crveni meteoalam, jaki su udari vjetra koji čupa stabla, počele su poplave, dok u Sloveniji kiša ne prestaje, te se strahuje od povećanja vodostaja i izlijevanja Drave.

Na cijelom području Jadrana u Hrvatskoj danas je upaljen crveni meteoalarm, pri čemu vjetar čupa stabla, počele su poplave, a najgore tek stiže jer je za drugi deo dana prognozirana snažna kiša koja će izazvati poplave, dok će orkanski vjetar čupati stabla, javljaju hrvatski mediji.

U nedjelju je stiglo najavljeno pogoršanje vremena, s kišom koja je u većem dijelu Hrvatske obilno padala, a mjestimično prouzrokovala i poplave, prenosi Index.hr.

Slovenija: Jake kiše, raste tok i vodostaj Drave
Jake kiše i dolazak lošeg vremena koje će biti najizraženije u noći na utorak izazivaju zabrinutost u Sloveniji, a najveći strah izaziva mogućnost izlijevanja rijeke Drave.

Do utorka ujutro meteorolozi najavljuju i dodatnih 100 do 150 litara kiše na kvadratni metar, posebno u zapadnim dijelovima zemlje gdje puše i jak vjetar, a najalarmantnija situacija moguća je na istoku zemlje uz rijeku Dravu čiji vodostaj zadnjih dana neprekidno raste.

Brži rast vodostaja Drave na granici s Austrijom i manja izlijevanja rijeke iz korita mogući su duž cijelog toka rijeke koji bi po analizi stručnjaka iz suisitema hidrocentrala na Dravi mogao dostići i 1900 kubnih metara u sekundi, što bi izazvalo poplave i ugrozilo više stotina objekata, prenosi Hina.

Zapovjednik mariborske civilne zaštite Aleš Ciringer izjavio je za list “Večer” da su njegovi ljudi u stanju pripravnosti, ali da ne očekuju veću katastrofu, no da u zalihama već imaju pripremljene vreće pijeska za nasipe.

Zbog povećanja vodostaja Drave koja iz Austrije u Sloveniju ulazi kod Dravograda aktiviran je i Štab civilne zaštite u tom gradu, gdje se još sjećaju katastrofalnog izlijevanja Drave iz početka novembra 2012., kad su štete bile procijenjene na više stotina miliona eura.

Tada je u Sloveniji kod Markovaca bio izmjeren i rekordni protok Drave od 2600 kubnih metara na sekundu, za tristo kubika veći od prijašnjeg rekorda iz 1965. godine.

Ako bi se ponovili ti rekordni protoci i visok vodostaj rijeke, ugroženi bi bili neki objekti u okolici Maribora i Ptuja, prenose mediji.