Hrvatska će u junu sklopiti ugovore o dolasku turista s pet europskih država, a prvi gosti iz Kine mogli bi doći do septembra, prenosi Hina u utorak Jutarnji list.

Bude li epidemiološka situacija u Hrvatskoj i svijetu u redu do jeseni, negdje od kraja avgusta odnosno početka septembra, neslužbeno doznaje dnevnik iz Ministarstva turizma, postoji mogućnost da bi u Hrvatsku mogli početi stizati i prvi kineski turisti.

Cijela stvar, ovisit će o tome hoće li se do tog perioda uspostaviti zračne veze između Kine i Mađarske s obzirom da je Budimpešta hub za dolazak kineskih gostiju, a bude li situacija dobra, ponovno uspostavljanje kinesko-hrvatskih turističkih odnosa je sasvim izgledno.

Prije toga bit će ipak potrebno uspostaviti bilateralne odnose s europskim državama, po uzoru na ugovor sa Slovenijom, a koje će biti važne zbog dolaska auto i drugih gostiju. Kako zasad stvari stoje, krajem sedmice moglo bi biti poznato koje će države biti sljedeće u nizu za dogovorno otvaranje s 1. juna, a najizglednije je da će to biti Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

“Nije nužno da će otvaranja sa svima biti u isto vrijeme, ali početak juna plan je za drugi val bilateralnih sporazuma, dok bi treći bio od 15. juna kad bi trebali biti uspostavljeni odnosi s Njemačkom”, piše Jutarnji list.

Izvor:
Fena

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.