Ekipa N1 televizije boravi danas u improviziranim migrantskom kampu kod Velike Kladuše. Kako javlja reporterka Adisa Imamović, tu se nalazi nekoliko migranata većinom iz Bangladeša koji čekaju nastavak svog puta.

Kamp se nalazi nadomak naseljenih područja, nekih desetak kilometara od centra Velike Kladuše. Radi se o migrantima iz Bangladeša, ukupno njih sedam.

“Mnogo problema je u kampu Miral te ne žele da borave tamo. Građani im donose hranu i odjeću i obuću, pomažu na razne načine”, javila je reporterka N1.

Kako kažu, život su organizovali onako kako ovdašnji uslovi dozvoljavaju. Između šatora postavljeni su improvizovani drveni nosači na kojima suše odjeću, onda kada to vremenski uslovi dozvole.

Kažu, na gusti dim koji se gomila u natkrivenom prostoru za kuhanje obroka, su navikli. Bitno je da je manje hladno.

Kako bi lakše izdržali hladne zimske noći, vatre lože u rabljenim metalnim dijelovima automobila, kako bi tokom noći toplota bila zadržana što je moguće duže. Ujutro sve kreće iznova. Za onoliko novca koliko imaju nabaviće nešto namirnica, pa ispočetka.

U protekle tri godine, kako je rekao premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, došlo je 94.500 migranata. Radi se o broju evidentiranih migranata.

Sve ranjive kategorije na području USK-a su zbrinute. Porodice, porodice s djecom, žene samci i djeca bez pratnje su smješteni u Sedri i Borićima i ta dva kampa funkcionišu bez ikakvih problema.

U kampu “Lipa” trenutno boravi nešto više od 700 migranata, dok je ukupan trenutni broj migranata na području Unsko-sanskog kantona između tri i tri po hiljade.

Evropska unija, čije su granice za migrante zatvorene, ranije je uputila upozorenje Bosni i Hercegovini zbog lošeg upravljanja migrantskom krizom.

Lokalne vlasti su u više navrata tražile ravnomjernu raspodjelu tereta migrantske krize na području cijele Bosne i Hercegovine te pojačanu kontrolu istočne granice.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Izvor: n1.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.