Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Policija u Istanbulu uhapsila je glavnog urednika internetske stranice “Sputnjik” na turskom jeziku, koju finansira Kremlj, usred sve većih napetosti između Ankare i Moskve.

Glavni urednik Sputnjika u Turskoj Mahir Boztepe priveden je i u policijskom je pritvoru, na Twitteru je objavila glavna i odgovorna urednica agencije Sputnjik Margarita Simonjan.

– Policija je upala u naš ured u Istanbulu. Uhapšen je naš novi saradnik (…) Turska, što se događa – napisala je Simonjan na Twitteru.

Nekoliko sati prije Boztepea, u Ankari je uhapšeno još troje saradnika “Sputnjika”.

Pripadnici turske policije su danas, oko 13:20 stigli u redakciju u Istanbulu, zahtijevajući sastanak s predstavnicima agencije. Tada su u uredu bili samo dežurni novinari. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije dok se ne sastanu s predstavnicima agencije.

Kazali su da ih “traže” zbog članka objavljenog u subotu, koji je u Turskoj izazvao kontroverze. U tom tekstu “Sputnjik” naziva “ukradenom” pokrajinu Hataj koja je u Tursku bila integrirana 1939., kada ju je prepustila Francuska koju je tadašnja Liga naroda ovlastila da upravlja Sirijom kako bi osigurala neutralnost Ankare tokom Drugog svjetskog rata.

Sinoć su nepoznate osobe upale u stanove novinara “Sputnjika” iz redakcije u Ankari, turskih državljana, prijetili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog saradnje s Rusima.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U Istanbulu uhapšen glavni urednik ruskog “Sputnjika” / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.