Čuveni muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici od jeseni će svojim posjetiocima pružiti potpuno drugačiji pogled na stalnu postavku u skladu s novim trendovima i tehnologijama.

Radi se o projektu prekogranične saradnje pod nazivom „Zanimljivi muzeji / Amusing Museums“, a kojim su obuhvaćeni muzeji u Jablanici i Nikšiću u Crnoj Gori, čija je ukupna vrijednost 394.904 eura, a koji Evropska unija finansira sa 84,47 posto sredstava.Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara i koaplikanti Nacionalni muzej Crne Gore i Općina Jablanica.

Kako nam je rekao projekt menadžer Rasim Tulumović, u okviru projekta bit će modernizirane dvije muzejske postavke u Jablanici i u Nikšiću.

– Radi se o poboljšanju kvaliteta i, naravno, obogaćivanju turističke ponude u skladu s novim trendovima i tehnologijama. Uz modernu audio i vizuelnu opremu, konkretno, posjetioci Muzeja u Jablanici imat će mogućnost da se, naprimjer, nađu u samoj bitki za ranjenike ili da, pak, osjete kako je tada bilo prijeći most. Trenutno muzeolozi i stručnjaci rade na definiranju sadržaja i vjerujemo da će taj proces biti okončan do kraja marta, nakon čega slijedi faza nabavke i instaliranja neophodne opreme – pojasnio nam je Tulumović.

Muzej u Jablanici  godišnje bilježi 16.000 posjeta, a predviđanja su da će taj broj realizacijom ovog projekta porasti na više od 20.000.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U Jablanici od jeseni novi doživljaj Bitke na Neretvi / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.