Tim ljekara KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ u sastavu op.prim.dr Osman Blažević, načelnik odjela Ginekologije Sulejman Kulenović i asistent Riad Šahinović, te instrumentarka – glavna sestra Jasmina Nuhagić, jučer je izveo operativni zahvat postavljanja TVT trake, kod pacijentice koja je na liječenje u KB Bihać upućena iz UKC Tuzla, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici Kantonalne bolnice Bihać.

Upotreba TVT (tension-free vaginal tape) procedura je koja omogućava podizanje i držanje opuštene uretre u pravilnom fiziološkom položaju tako da ostaje zatvorena bez slučajnog ispuštanja urina, sprečavajući između ostalog i česte urinarne infekcije.

Inkontinencija (nevoljno oticanje urina) jedan od čestih problema sa kojim se, nažalost, pacijentice susreću više puta u svakodnevnom životu, a može se trajno riješiti operacijom koja je napravila veliki pomak u ovoj oblasti.

Kako su naveli, bolnica u Bihaću jedina je zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini u kojoj se radi ovaj zahvat. Troškove liječenja i hospitalizacije, pacijentice koja se nakon operacije uspješno oporavlja u potpunosti snosi ZZO Tuzla.

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.