Tužilaštvo Albanije izdalo je 17 naloga za hapšenje po optužbama za ubistvo i zloupotrebu službenog položaja zbog smrti 51 osobe koje su stradale u zemljotresu magnitude od 6,4 stepena, kad su se urušile desetine zgrada. Tri osobe su za sada uhapšene.

Iz policije i Tužilaštva rečeno je da su početne istrage pokazale da je “uzrok gubitka života u srušenim zgradama to što se graditelji, inžinjeri i investitori nisu pridržavali pravila, normi i standarda sigurne gradnje”.

Tužilaštvo je izdalo 17 naloga za hapšenje, rečeno je iz policije. Dvije od devet osoba koje su pritvorene prema optužbi za ubistvo, vlasnici su dva hotela u Draču koja su se urušila. Tom prilikom je poginulo četvero ljudi.

Oba hotela su bila izgrađena nelegalno, a nalazila su se na jadranskoj obali, južno od Drača.

Treća uhapšena osoba je menadžer hotela u vlasništvu policije, u kojem je poginuo visoki policijski zvaničnik.

Iz policije je, također, saopćeno da su neki od 17 ljudi za kojima se traga, u bijegu.

//Avaz

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.