U Evropu je stigao omikron, nova zabrinjavajuća varijanta koronavirusa, koja je prvi put prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) iz Južnoafričke Republike 24. novembra. Evo gdje je sve zabilježen omikron.

Preliminarni dokazi sugeriraju da ova varijanta ima povećan rizik od pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih, međutim čini se da ne izaziva teške simptome. Ono što je zabrinjavajuće jeste veliki broj mutacija ovog soja, zbog čega se ne može sa sigurnošću znati kako će neke od njih reagovati.

Evropske države su zbog te neizvjesnosti hitno reagovale i odmah zatvorile svoje zračne granice dok naučnici u međuvremenu ne saznaju više informacija o novoj varijanti.

Novi soj je potvrđen u Bocvani, Zimbabveu, Kini i Izraelu, dok je Belgija prva evropska zemlja u kojoj se pojavila ova vrsta virusa. Osim u Belgiji, nekoliko slučajeva je zabilježeno i u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Češkoj.

Njemačka je potvrdila svoja prva dva slučaja zaraze omikronom kod dvije osobe u Minhenu, objavio je bavarski ministar zdravstva. Ove dvije osobe su avionom stigle iz Južne Afrike 24. novembra.

U Italiji je otkriven prvi slučaj nove covid varijante omikron kod muškarca u području Napulja, koji se vratio iz Mozambika, objavio je u subotu Viši zdravstveni institut (ISS).

Regionalna bolnica u Liberecu na sjeveru Češke objavila je u subotu na televiziji da je otkrila novi soj varijante omikron kod pacijentice pozitivne na Covid-19.

U zemljama regiona, kao ni u Bosni i Hercegovini još uvijek nije detektovan nijedan slučaj ovog novog soja koronavirusa, a nadzor i analiza se vrše kontinuirano.

(klix)