Avion Lion Aira sa 188 putnika i članova posade srušio se u more kratko nakon što je poletio iz glavnog grada Indonezije, Džakarte.

Let JT 610 trebao je okončati u Pangkal Pinangu, glavnom gradu otoka Bangka Belitung. Kontakt s tornjem izgubio je nekoliko minuta nakon polijetanja, a njegov signal je nestao negdje iznad mora. Nije poznato ima li preživjelih.

“Avion se srušio u more. Još uvijek tragamo za ostacima”, rekao je glasnogovornik Agencije za potrage i spašavanje Yusuf Latif.

U avionu je bilo 178 odraslih osoba, dvoje jedno dijete i dvije bebe, te dva pilota i petero članova posade.

Avion Beoing 737 iz Džakarte je poletio u 6:20 sati po lokalnom vremenu, a na odredište je trebao stići nakon jednog sata. Nestao je nakon 13 minuta leta.

Pilot je zatražio da se vrati na aerodrom Soekarno-Hatta u Džakarti, nakon čega je komunikacija prekinuta. Privatne stvari putnika pronađene su kako plutaju morem.

Pilot koji je upravljao avionom bio je vrlo iskusan i iza sebe ima 6.000 sati leta.

Lion Air je niskobudžetna aviokompanije registrovana u Indoneziji. Prvobitno je najmijenjena domaćim letovima, ali ima i nekoliko međunarodnih ruta u jugioistočnoj Aziji, Australiji i Bliskom Istoku.