Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića ispred Rektorata danas je počelo obilježavanje 43. godišnjice postojanja i rada Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Upravo ova 43. godišnjica pokazuje, kako je to kazao prof. dr. Elvir Zlomušica, da je riječ o visokoškolskoj ustanovi koja ima svoju tradiciju i koja je u kontinuitetu dala ogroman doprinos u očuvanju nauke na ovim prostorima.

– Kada je osnovan, Univerzitet „Džemal Bijedić“ je bio četvrta visokoobrazovna institucija u BiH, a 18. u bivšoj Jugoslaviji. Uz svoju tradiciju, Univerzitet je akreditirana i reakreditirana ustanova, što je pokazatelj kvalitete, a da je Univerzitet i otvorena institucija, govori činjenica da imamo aktivnu saradnju sa 35 univerziteta u Evropskoj uniji te sa 15 u Turskoj u okviru projekta „Erasmus“ – naveo je rektor Zlomušica.

S druge strane, prof. Zlomušica je ukazao na važnost primjerenog i stabilnog finansiranja, jer, kako je naveo, taj segment nije zadovoljavajući.

– U odnosu na sve druge javne institucije, na Univerzitetu su najmanje plaće i to je, zaista, frustrirajuće, a nedostaje nam i sredstava za naučnoistraživački rad. Stoga, sve svoje snage ćemo usmjeriti, kada je riječ o planovima, na povećanje transfera i poboljšanje edukacije – istakao je prof. Zlomušica. 

Obilježavanje godišnjice Univerziteta bit će nastavljeno nizom sadržaja, a u subotu, 8. februara, bit će održana svečana promocija diplomiranih studenata. Ove godine će biti promovirano 650 diplomanata prvog i drugog ciklusa. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U Mostaru počelo obilježavanje 43. godišnjice Univerziteta / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.