Saudijski princ Muhamed bin Salman odlučio je sagraditi grad budućnosti kakvog svijet nije vidio
. Grad Neom, pored mora na sjeverozapaduSaudijske Arabije, će preteći Silicijsku dolinu po tehnološkim dostignućima, Hollywood po zabavi i francusku rivijeru kao najpoželjnije mjesto za odmor, piše Wall Street Journal
.

Kako prenose mediji, umjetni mjesec osvjetljavat će nebo svake večeri u gradu budućnosti, a otok u stilu Jurskog parka omogućit će posjetiocima da se druže s robotima dinosaurusima. 

Wall Street Journal
piše da su među 2.300 stranica planskih dokumenata i planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za genetski inženjering ljudi i nadzor od strane vlasti 24 sata. Od 2017. godine saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman, sarađuje s timovima konsultanata na razvoju svoje vizije grada vrijednog oko 440 milijardi eura.

“Ovo bi trebao biti automatizirani grad, u kojem možemo gledati sve”, navodi se u dokumentima. 

“Grad u kojem računar može registrirati ​​zločine bez da ih neko mora prijaviti ​​ili gdje se mogu pratiti svi građani.”

Wall Street Journal
također navodi da bi grad mogao imati veći broj stanovnika nego što je očekivano
, zahvaljujući svim medicinskim klinikama koje genetski modificiraju Neomove građane da postanu jači, a što znači da Muhamed bin Salman možda ne planira samo grad budućnosti, već i ljude koji će možda živjeti u njemu. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba