Suđenje Harviju Vajnstin (Harveyju Weinsteinu), bivšem filmskom mogulu i producentu optuženom za spolno uznemiravanje i silovanje, počelo je danas na sudu na Menhetnu, a nedugo nakon početka suđenja, Vajnstin je optužen i u Los Anđelesu.

Nekad jedan od najmoćnijih holivudskih producenata, 67-godišnji Vajnstin izjavio je da se ne osjeća krivim po optužbama koje su iznijele dvije žene u Njujorku. Bude li proglašen krivim za najteže kazneno djelo, ono za silovanje, čeka ga doživotni zatvor.

Nedugo nakon početka suđenja u Njujorku, tužilaštvo u Los Anđelesu optužilo ga je za seksualni napad na dvije žene 2013., kazala je u ponedjeljak tužiteljica Los Anđelesa Jackie Lacey. Jednu je po optužbama silovao. U Kaliforniji mu zbog toga prijeti do 28 godina zatvora. Njegov glasnogovornik nije želio to komentirati.

Vajnstin je u sudnici u Njujorku proveo manje od dva sata dok su pravni timovi rješavali posljednja proceduralna pitanja prije početka procesa izbora porote u utorak, što neće biti laka zadaća.

Ispred sudnice, skupina “Silence Breakers”, koja okuplja žene koje ga terete uključujući Rosannu Arquette i Rose McGowan, održala je novinsku konferenciju tražeći da on odgovara za svoja nedjela. 

Arquette je poručila da je došao kraj spolnom uznemiravanju na radnim mjestima i raširenoj kulturi šutnje koja je ohrabrivala ljude poput njega. 

Dosad je više od 80 žena optužilo Vajnstina za spolna uznemiravanja koja su trajala desetljećima, a među njima su neke velike filmske zvijezde.

Optužen za seksualno zlostavljanje 2016. i 2013. godine

Vaistin je u Njujorku optužen za seksualno zlostavljanje dviju žena, jedne 2006., a druge 2013. godine.

Jedna od njih, bivša asistentica producenta Mimi Haleyi, rekla je da ju je Vainstin seksualno napao 2006. Tužitelji tvrde da je Vainstin silovao drugu ženu, no njezino ime još nije javno objavljeno. 

Javne optužbe brojnih žena pridonijele su pokretanju pokreta #MeToo u sklopu kojega su stotine oštećenih javno optužile moćne muškarce u politici, u medijima, na radnim mjestima i u šoubiznisu za seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje. 

Vainstin je optužbe podignute protiv njega negirao uz objašnjenje da su svi takvi susreti bili sporazumni. 

Vainstin i uprava njegova bankrotiranog filmskog studija početkom prosinca prošle godine postigli su nagodbu vrijednu 25 miliona dolara s desecima žena koje su ga optužile za spolno zlostavljanje. 

Nagodba, bude li potvrđena na sudu, privest će kraju gotovo sve građanske tužbe glumica i bivših zaposlenica koje ga terete za seksualno zlostavljanje. Odštetu ipak neće platiti on osobno nego osiguravajuća društva koja vode stečaj njegove tvrtke, a on neće morati niti priznati da je počinio išta loše. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – U Njujorku počelo suđenje Vajnstinu, potom je optužen i u Los Anđelesu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: