U ponedjeljak počinje drugo polugodište u školama USK-a: U školske klupe sjest će i djeca migranata

cazin.net

U ponedjeljak, 28. januara, počinje nastava za drugo polugodište u svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona. Nastava počinje i za 105 djece migranata uzrasta od šest do 15 godina koji trenutno borave na području USK-a.

Nastava za djecu migrante će se održavati u grupama do trideset učenika u slijedećim osnovnim školama:

– OŠ „Harmani II“ – djeca smještena u Đačkom domu Borići,

– OŠ „Brekovica“ i OŠ „Bakšaiš“ – djeca smještena u Hotelu Sedra,

– OŠ „Prekounje“ – djeca smještena u prostorima BIRA-e i u Sigurnoj kući „Žena sa Une“ .

Podršku školovanju djece migranata pružili su kroz projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH”: Međunarodna organizacije za migracije (IOM), UNHCR i UNICEF i u saradnji sa organizacijama World Vision i Save the Children.

Za djecu je osiguran prevoz, jedan obrok i školski pribor. U svakoj grupi će raditi po dva nastavnika koji su prošli obuku u okviru HART programa odnosno educirani su za rad sa djecom na socijalizaciji i detraumatizaciji. Nakon prve faze adaptacije i učenja jezika djeca će se polako uključivati u redovni nastavni proces.

U ponedjeljak, 28. januara, Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona će sa predstavnicima UNICEF-a posjetiti nove učenike u školama Brekovica u 09:00 sati i u OŠ Prekounje u 11:00 sati.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...